Ананиев: Не можем да изпълним исканията на медицинските сестри

Здравният министър призова за съобразяване с финансовото състояние на лечебните заведения

Искането на медицинските сестри за възнаграждение, равняващо се на две минимални работни заплати, към момента не може да бъде изпълнено. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностичния процес, както и съобразяване с финансовото състояние на лечебните заведения“, посочи здравният министър, цитиран от БНР.

По думите му искането на медицинските сестри за две минимални заплати като основно възнаграждение на този етап ще създаде неравнопоставеност в заплащането между отделните категории персонал в някои от болниците и ще доведе до допълнително напрежение в лечебните заведения.

Министърът на здравеопазването поясни, че от началото на тази година с няколко постановления на правителството са отпуснати допълнително пари за дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, допълнително за спешна помощ и са увеличени цените на 120 клинични пътеки.

Кирил Ананиев очаква до края на годината да бъде стабилизирано финансовото състояние и да бъде увеличена реално работната заплата на медицинския персонал. Средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лв., а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лв., каза министърът.

По време на парламентарния контрол от БСП поискаха отговор от Ананиев за различието в сумите, които са отпуснати. През април кабинетът подписа допълнителни до 50 млн. лв., а месец по-късно сумата е намалена на 6 млн. лв. Здравният министър заяви, че за сметка на това от резерва на Здравната каса са разблокирани 50 млн. лв. за целта.

Припомняме, че от седмици наред медицинските сестри излизат на протести с искания за по-високи заплати. Демонстрациите станаха по-масови, след като стана ясно, че обещаната на 10 април от правителството субсидия в размер на 50 млн. лв. от държавния бюджет за повишаване заплатите на медицинските сестри, всъщност са 6 млн. лв.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: заплати | възнаграждения | Кирил Ананиев | министър на здравеопазването | медицински сестри

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини