Ананиев: Нов здравен модел ще има само след политически консенсус

„Всеки пациент ще има право сам да избере фонда, който ще управлява парите му за здравеопазване“, заяви здравният министър

10:56 20.09.2019
Според предлагания нов модел от Министерството на здравеопазването, размерът на здравната вноска ще се запази, но ще се насочва към избран от пациента фонд.

Нов здравен модел ще бъде въведен едва след постигането на политически консенсус. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в Народното събрание, информира БНТ. По думите на Ананиев, предложената нова схема за здравноосигуряване предвижда демонополизация на Националната здравноосигурителна каса и лицензирането на частни фондове, които да управляват парите за здравеопазване.

Всеки пациент ще има право сам да избере фонда, който ще управлява парите му за здравеопазване. Министерството не предвижда увеличаване на здравните вноски. Както и досега те ще се събират от Националната агенция за приходите. В зависимост от избрания фонд, съответната сума ще се прехвърля към него като се умножава с коефициент.

„Новият модел ще може да влезе в сила във финансовата година когато бъде лицензиран първият фонд“, обясни още Ананиев.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: здравна каса | здравеопазване | фонд | Кирил Ананиев | нов модел

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини