Ангелкова: Започнахме масирани проверки на екскурзоводи

Ще бъдем безкомпромисни към хора, които работят като екскурзоводи без удостоверение, категоричен е министърът на туризма

13:56 28.06.2019
Правим масирани проверки на екскурзоводи по Черноморието. Инспекциите ще продължат усилено по цялото крайбрежие, а също и във вътрешността на страната. Ще бъдем безкомпромисни към хора, които работят като екскурзоводи без удостоверение. Това заяви в Несебър министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите й през последните два дни са били инспектирани 15 туристически групи с 15 екскурзоводи. При три от тях са констатирани нарушения, че работят без удостоврение и не са вписани в Националния туристически регистър. 

На нарушителите е съставен акт за административно нарушение, а глобата за това е 1000 лв. Всеки легитимен екскурзовод трябва да е вписан в Националния туристически регистър. При проверката е установено още, че двама, които са водели туристи, са имали сключени договори с туроператори. Компаниите подлежат на санкция в  размер на 2000 лв., защото са наели нелицензирани екскурзоводи. 

Съгласно изискванията на Закона за туризма всеки екскурзовод трябва да е лицензиран, да притежава специална карта, която да предоставя, за да се удостовери, че работи спрямо регламентите, обясни министър Ангелкова. Според Закона за туризма и наредбата екскурзоводската карта може да се отпечатва само от Министерството на туризма.

Ангелкова коментира и настоящия летен сезон. Тя обясни, че към момента са наети над 8800 сезонни работници основно от Молдова, Беларус и Украйна и допълни, че тенденцията работодателите да наемат сезонни работници от трети страни се увеличава с всеки сезон и това показва, че временната стъпка е правилна, за да се обезпечат достатъчно кадри.  

На въпрос за промените в Закона за устройството на Черноморското крайбежие, министърът обясни, че Министерството подкрепя къмпингуването като част от разнообразния туристически продукт. Трябва да има диалог, за да се чуят всички гледни точки. Инициираме широки дискусии, за да се прецени кои текстове ще са работещи и какво трябва да се промени, за да можем да имаме такъв вид туризъм, съобразен с европейските норми, поясни Ангелкова. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | проверки | черноморие | екскурзоводи | Ангелкова | къмпингуване