Apple и Microsoft молят САЩ да ги изключи от китайските мита

Нови американски тарифи ще ударят по технологичните продукти

Технологичните компании усещат жилото на ескалиращата търговска война между САЩ и Китай. Сега те се опитват да избегнат ефекта от задаващите се нови тарифи, които този път вероятно ще засегнат и тяхната продукция. Няколко от големите гиганти в сектора, сред които Apple и Microsoft, са писали до администрацията на президента Доналд Тръмп с молба да те да не ударят произвежданите от тях стоки в азиатската страна, предава CNN. 

Белият дом се кани да наложи 25% мита и за останалия необложен досега внос от Китай на стойност 300 млрд. долара. Тарифите биха обхванали широка гама продукти. Технологичните компании твърдят, че това ще увеличи разходите за потребителите, както и ще навреди на техните възможности за печалба. 

В иска до американската администрация са се включили Apple, Dell Technologies, HP, Intel, Microsot, Sony и Nintendo. Те молят техните продукти да бъдат изключени от списъка със стоки, за които ще се прилагат бъдещите тарифи. 

Писмо до властта е изпратила и Асоциацията за потребителски технологии, която настоява, че скокът на тарифите е погрешен начин за подобряване на търговските отношения между САЩ и Китай. „Никой не печели в търговската война, а ескалиращата тарифна битка ще нанесе огромни щети на американския бизнес, работниците и потребителите“, пише Асоциацията.  

Писмата са пратени преди публичното изслушване по-рано тази седмица. 

Търговският спор между двете най-силни икономики продължава месеци наред. През май Съединените щати повишиха за пореден път тарифите за китайски вност на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%, а Пекин отвърна с увеличение на митата за американски стоки като памук и зърно. 

Една от най-ярките жертви на задълбочаващия се спор е китайският гигант Huawei, който бе включен в „черен спирък“ на САЩ, забраняващ на местните компании да търгуват с него. 

Търговската война принуди някои технологични играчи вече да погледнат отвъд Китай в търсене на нови места, където да изнесат производството си. Най-често те се оглеждат за страни в Югоизточна Азия. Напускането на Китай обаче е бавен и скъп процес, тъй като инфраструктурата там е градена в продължение на десетилетия, а са налице и непбходимите таланати и доставчици.  

В писмото си до правителството Apple например подчертава своя принос към американската икономика, казвайки, че е най-големият платец на корпоративни данъци в САЩ и дава работа на над 2 млн. души в страната. Компанията настоява, че допълнителните тарифи биха намалили този ѝ принос и също така биха могли да застрашат способността ѝ да се конкурира с чуждестранните играчи на пазар. 

„Китайските производите, с които се конкурираме на световните пазари, нямат особено присъствие на американския пазар и затова няма да бъдат засегнати от американските тарифи“, пише Apple. . 

Гигантът от Купертино настоява от списъка да бъдат изключени близо 20 продукта, сред които iPhone, MacBooks и AppleTV. В съвместно писмо от Dell, HP, Intel и Microsoft се споменава за лаптопи и таблети. Друго писмо от Sony, Nintendo и Microsoft искат изключване на конзолите за видеоигри.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | тарифи | търговска война | мита

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини