Apple Pay е достъпна и за притежателите на карти Visa в България

Платежната услуга на Apple е достъпна през приложението на британския финтех Revolut, предлагащ карти Visa и MasterCard

11:19 26.06.2019
Платежната услуга на Apple - Apple Pay, навлиза масово в България и е достъпна за картодържатели и на MasterCard, и на Visa. По-рано днес стана ясно, че тя вече е на разположение на потребителите на Revolut, който предлага дебитни и кредитни карти и на едната, и на другата платежна система. 

Що се отнася конкретно до Apple Pay, услугата стъпва официално на 13 пазара в Европа, един от които е и българският. Очаква се платежната услуга на американския гигант да внесе промяна в потребителското изживяване, доколкото апликацията е известна със своята леснота на ползване  и защитени и конфиденциални транзакции. 

Пусната на пазара за първи път с Revolut, услугата Apple Pay за iPhone, Apple Watch, iPad и Mac позволява на потребителите да правят бързи и удобни покупки в магазини, през приложения и уебсайтове. Apple Pay работи със същите безконтактни терминали, извършващи плащанията чрез едно докосване, които потребителите вече използват със своите дебитни или кредитни карти. Над 75% от ПОС терминалите в България в момента приемат безконтактни плащания. До 2020 г. всички ПОС терминали ще извършват безконтактни плащания.

„Европа е водеща в безконтактната еволюция, като всяка втора трансакция е безконтактна. Този метод на плащане предлага бързина и удобство, но също така демонстрира и ентусиазма на европейските потребители към приемането на нови технологии като Apple Pay. Също толкова важна е безопасността на трансакциите, осигурена от технологията за токенизация на Mastercard, която позволява безопасно свързване на мобилно устройство с платежна карта“, каза Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косова.

„Въвеждането на Apple Pay в България заедно с технологията на Visa за токенизация, ще преобразят начина, по който българските потребители плащат", коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България. Тя допълва, че с Apple Pay и надеждността на услугата Visa Token хората ще могат да плащат със своите iPhone и Apple Watch по същия начин, по който го правят с дебитната или кредитната си карта, без да излагат на риск данните от сметката си и ще се радват дори на още по-голямо удобство и сигурност. 

Сигурността и конфиденциалността на информацията са в основата на Apple Pay. Когато се използва дебитна или кредитна карта с Apple Pay, информацията от картата не се съхранява върху устройството или върху сървърите на Apple. Вместо това, Visa Token Service прави съответствие между т. нар. токен /динамичен код/ и номера на картата. Технологията на Visa за токенизация прави електронните и плащанията чрез мобилни устройства защитени и лесни, като замества сметките на потребителя с уникален цифров идентификатор или „токен“, използван единствено от конкретното устройство. Информацията за сметката и картата никога не се споделя, което осигурява допълнителна защита на дигиталните плащания.

Ако устройството iPhone бъде откраднато, дигиталният номер на сметката (токенът) може незабавно да бъде деактивиран от финансовата институция. Не е необходимо регистрираните карти Visa да бъдат блокирани или заменяни. Потребителите, които използват своите карти Visa с услугата Apple Pay, ще получат същите ползи, които имат в момента със своите дебитни и кредитни карти, включително защита от измама при неоторизирани покупки, както и широко приемане на картите в чужбина.

Със своите iPhone и Apple Watch потребителите могат да плащат в магазини, ресторанти, таксита и на много други места. Когато пазаруват с Apple Pay в различни приложения или в мрежата чрез Safari, не е необходимо да попълват на ръка дългите номера на сметките или многократно да набират информацията за адреса на доставка и регистрация. Всяка покупка с Apple Pay се удостоверява с един поглед или докосване благодарение на приложенията Face ID или Touch ID или с паролата за достъп до устройството.



Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Visa | MasterCard | Apple Pay | Revolut

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини