Apple ще дава пари и секретни iPhone-и на хакери, за да търсят слабости

Изглежда, че гигантът от Купертино се отваря към света

Снимка: БТА
19:13 06.08.2019
Отваря ли се към света Apple, пита реторично Forbes и допълва, че поне от гледна точка на киберсигурност отговорът, изглежда, е да. По-късно тази седмица на конференция по сигурност в Лас Вегас се очаква компанията да обяви планове, че ще предоставя на киберексперти специални iPhone модели. Целта е чрез тяхна помощ да се улесни намирането на слабости в смартофните на гиганта. 

Същата „щедрост“ Apple ще прояви и що се отнася до Mac. А всеки, който успее да намери проблеми със сигурността в macOS, ще получи възнаграждение, твърдят източници. Гигантът от Купертино отказва коментар. 

Смартофни на марката ще бъдат дадени на най-добрите хакери. Разкрият ли грешки, в замяна ще се получат парична награда. Плащанията може да стигнат до 200 000 долара. 

Какво ще е специалното на тези iPhone-и ли? Източник, запознат с плановете на Apple, казва, че това са „устройства в разработка“. Мислете за тях като за устройства, на които потребителят би могъл да прави много повече, отколкото на един традиционен iPhone. Така например ще може да се изследват части от операционната система на Apple, които иначе не са достъпни през наличните в търговската мрежа устройства. Хакерите ще получат шанса да разберат какво се случва на ниво код при опит за атака срещи iOS. 

Все пак те няма да са като тези на вътрешните служители на компанията, а ще бъдат „lite” (лека) версия с различно ниво на откритост. Така хакерите няма да могат да декриптират фърмуера на iPhone – базовият софтуер, който е комбинацията от постоянната памет, информацията в нея и програмния код, или с други думи основната част от функционалността на устройството. 

Освен като опит за повишаване на сигурността на iPhone, този ход може да се разгледа и като реакция на разпространението на устройства на черния пазар, към които хакерите проявяват апетит. Не е изключено гигантът да опитва така да противодейства на тази подземна търговия. 

Що се отнася до Apple Mac, очаква се компанията да предложи награди и за изследователите, открили грешки в macOS. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | iPhone | награда | хакери | тестове | слабости | бъгове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини