Apple вече показва кога приложенията на iPhone ви следят

Ако сте инсталирали новата версия на софтуера iOS 13

В новата версия на операционната система iOS 13 за iPhone, която стартира миналия месец, Apple най-накрая показва на потребителите колко често приложения ги следят. Може да не сте знаели, че приложения като Google Maps или Uber ви следят през цялото време, дори когато не сте ги отворили.
Ако имате нов iPhone или инсталирате най-новия софтуер iOS 13 на Apple, вероятно сте виждали тези сигнали за различни приложения. Обърнете им внимание.

Поне през последните няколко години Apple позволява да влезете и ръчно да проверите кои приложения имат достъп до вашето местоположение. Но новите изскачащи прозорци ви подтикват да се информирате и да предприемете действия.

Това е важно, тъй като наистина няма нужда Google или Facebook да следят всеки ваш ход. 

Предупрежденията изглеждат така:



Ако видите известие, че приложението е използвало вашето местоположение, решете дали искате да му дадете достъп или не. В изскачащия прозорец ще видите опция, която пита дали искате да промените настройката на „само докато използвате“ или да го оставите на „винаги разрешавам“.

В някои случаи е важно приложението да знае къде сте през цялото време. Но сега Apple поставя контрола в ръцете на потребителя.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | iPhone | приложения | следене | локация | местоположение | iOS 13