Асен Христов: Няма политически интереси зад покупката на ЧЕЗ

Сделката ще се финансира от две инвестиционни банки и 30% собствен капитал

Снимка: Economic.bg
335 млн. ще плати "Еврохолд" за придобиването на активите на ЧЕЗ у нас. Средствата ще дойдат от две големи инвестиционни банки (около 300 млн. евро) и 30% собствено финансиране от увеличението на капитала на компанията. Това заяви председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов в сутрешния блок на bTV.

Той обясни, че преговорите с ЧЕЗ се водят от февруари, а интерес към сделката компанията е заявила в началото на януари. "Сделката е по силите на дружеството и парите ще бъдат платени веднага", поясни Христов. Той отрече категорично да има политически интерес зад сделката и призова политиците и жълтите медии да се въздържат от пазарни манипулации.

"Нека да не търсим политически мотиви в една бизнес сделка. Не ми харесва, че двама политици в България, които може би са били подведени от техни експерти, се опитват да обвържат бизнес сделка, която е добра за България, с политически коментари", подчерта Асен Христов.

"Ние сме в автомобилния бизнес повече от 15 години. Имаме намерение да излезем от него и да опитаме в друг бизнес", поясни той за намерението на компанията да навлезе в нов сектор.

По думите му ЧЕЗ са поканили на втори търг различни компании и офертата на "Еврохолд" се е оказала по-добра от тази на индийската компания. Очаква се сделката да бъде финализирана след одобрение на регулаторните органи.

На въпрос защо е пропаднала сделката с "Инерком", Асен Христов обясни, че това е малка компания, която се е опитала да надскочи себе си и банките не са й повярвали.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена | ЧЕЗ | сделка | Еврохолд | Асен Христов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини