Ангелкова: Българските хотели няма да бъдат засегнати от фалита на Thomas Cook

240 турсти все още са в страната ни

15:17 02.10.2019
Няма да има щети за българските хотели заради краха на британския туристически гигант Thomas Cook. Това заяви пред журналисти днес министърът на туризма Николина Ангелкова след правителственото заседание, цитирана от DarikNews.

Ден след като най-старият туроператор в света обяви фалит на 23 септември, министър Ангелкова съобщи, че хотелите в България, които работят с него, може и да не си получат парите за обслужените през летните месеци туристи. Причината е, че гаранционният фонд във Великобритания покрива загуби само от датата на обявяване на фалита и за туристите, които към тази дата са на почивка. А се оказа, че Thomas Cook се разплаща с хотелите 60 дни след края на почивката.

От туристическото ведомство тогава съобщиха, че се проучва възможността българските хотелиери да заведат колективен иск, както и дали съществува фонд за обезщетение на дребните кредитори, към който те да се обърнат.

Днес Ангелкова обаче успокои всички хотелиери и обясни, че към днешна дата у нас има само 240 туристи дошли по линия на фалиралия британски туроператор. Около 200 от тях се намират в курорта "Златни пясъци", а останалите 40 са настанени в "Слънчев бряг".

По думи на министъра се очаква те да заминат утре или най-късно вдругиден, като разходите им са поети изцяло от застрахователните компании на подразделенията на Thomas Cook в Германия, Великобритания и Полша.

„Няма абсолютно никакви разходи за българските хотелиери по отношение на престоя на тези туристи, които се намираха в България, когато британската компания обяви своя фалит“, увери Ангелкова.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | хотели | Томас Кук

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини