Българите теглят все по-големи потребителски кредити

Вижте топ 10 на проектите, финансирани с потребителски кредит

Снимка: Economic.bg
В периода ноември 2018 г. - май 2019 г. българите са кандидатствали за кредити с по-висока средна сума. На годишна база увеличението е с 16% до 6633 лв. Година по-рано средният размер на молбите е бил 5700 лв. Това показват данните от новото издание на обзора "Потребителският кредит на българина" на БНП Париба Лични Финанси.Най-голяма част от молбите са за финансиране на ремонт на дома - 74,82%. На второ място се нареждат обединяване на задължения, а на трето - покупка на употребяван автомобил. В топ 10 попадат още пари в брой, лечение, покупка на обзавеждане, ремонт на кола, семейни тържества, плащане на сметки и образование. 

Нараства интересът към кредитите за обединяване на задължения, като средната сума на заявленията е 8671 лв. 31% от молбите са подадени именно за такъв тип кредит. Това показва, че финансовата грамотност на хората се повишава и те са готови да използват иновативни финансови решения, които им пестят време и пари. За обединяване на задълженията кандидатстват хора, които безпроблемно обслужват кредитите си, сочат данните от изследването. 
Най-голямо повишение се отчита при кредитите за покупка на мебели - 20% от 3819 до 4567 лв. На второ място по този показател са заемите за обединяване на задължения - с 19% до 8671 лв. След тях се нареждат кредитите за пътуване с ръст от 18% до 3613 лв. 

Данните показват още, че се увеличава делът на онлайн заявленията със 7,2%. След като са одобрени, хората отиват до офис на компанията, за да подпишат документите по кредита. Парите се превеждат до 24 часа по банковата им сметка. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: българи | кандидатстване | потребителски кредит

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини