Българите все още не са готови да заменят паролите си с биометрични данни

Причината е страх от измами с идентичност

Снимка: Pixabay
53% от българските потребители смятат, че преминаването към биометрична идентификация при онлайн плащания ще увеличи драстично броя на измамите със самоличност, показва ново глобалното проучване Paysafe "Изгубени в трансакциите: Краят на риска?", което се провежда за пръв път в България. 

Две трети от българите (64%) се притесняват да плащат сметки за стоки или услуги без въвеждане на парола, а едва 48 на сто гледат на биометричната идентификация като по-сигурен метод за установяване на самоличността. 81% от респондентите в България все още предпочитат традиционните пароли за извършване на плащания онлайн заради опасения за сигурността с новите биометрични опции. 

Сред останалите опасения на българите при използването на биометрични данни се открояват достъпът на компаниите до техните лични биометрични данни (52%), недостатъчно добра информираност с биометричната идентификация (38%), лесно копиране на пръстовия им отпечатък с цел измама (33%) и недостатъчно добра защита на биометричната идентификация (29%). 

Въпреки притесненията обаче все повече потребители използват биометрични данни за извършване на плащания (38%). Над повината от участниците в проучването (71%) са на мнение, че използването на биометрични данни е много по-бърз и ефективен начин за плащане на стоки и услуги. 

Предпочитаната технология при употреба на биометрични данни е пръстов отпечатък (31%), следвана от лицево разпознаване (12%) и гласово разпознаване (7%).

„Биометричните данни са огромна възможност нашата индустрия да пребори нарастващия риск от измами. Не е изненадващо обаче, че има страх и нежелание сред потребителите да използват именно биометричните данни като форма на удостоверяване на плащанията, когато паролите и ПИН-овете са основният стълб на сигурността в последните 20 години. Често чуваме за измами и хакерски скандали, така че обществеността е наясно с рисковете, свързани с въвеждането на нови услуги и решения. За да се преодолее това, повишаването на информираността и образоването на потребителите е наложително, така че при въвеждането на автентификация на потребителите (SCA) те да са наясно с ползите и възможностите. Ние живеем в свят, управляван с пароли от много години и потребителите не са напълно готови да се откажат от това, което вече знаят", коментира Даниел Корницер, главен директор бизнес развитие, Paysafe Group.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: измами | проучване | плащания | пароли | биометрични данни | Paysafe

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини