България, Румъния, Гърция и Сърбия подписаха Меморандум за Мондиал 2030 и Евро 2028

Кралев иска до края на годината да се реши за кое първенство ще кандидатстват Балканите

Снимка: Министерство на младежта и спорта
Спортните министри на България, Румъния, Гърция и Сърбия подписаха Меморандум за обща кандидатура на четирите страни за домакинство на Мондиал 2030 и Европейското първенство през 2028. Това стана днес на среща в Солун. 

Документът официализира учредяването на организационен комитет за подготовка на съвместната кандидатура. Меморандумът бе подписан от българския министър на младежта и спорта Красен Кралев, министъра на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, зам.-министъра на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис и министъра на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей. 

Заедно с тях на срещата в Солун бяха и представители да футболните федерации от всяка страна. От българска страна това бе Борислав Михайлов, президент не Българската футболна федерация. 

Около 70% от подготовката за евентуално домакинство е свързана със спортната инфраструктура във всяка от четирите страни. Освен заявената политическа подкрепа от страна на всички, след официалното стартиране на подготовката трябва да има сериозни гаранции, че нито една държава няма да се откаже до завършване на процеса – без значение от политическата ситуация в страните. 

„Вярвам, че обществото успя да приеме идеята за обща кандидатура за престижен спортен форум, защото това е шанс да направим нещо добро за Балканите, нещо историческо – което ще помогне изключително много за развитието на региона”, заяви Красен Кралев. Според него ключът към успеха на кандидатурата е доброто планиране и реалната преценка на възможностите. 

„Подписването на международното споразумение днес е първата стъпка към реализирането на нашата обща мечта”, каза той. Българският спортен министър направи предложение до края на годината да се вземе окончателно решение дали ще кандидатстваме за Световно или Европейско първенство. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | Балкани | Световно първенство | Министерство на спорта | Красен Кралев | Европейско първенство | обща кандидатура

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини