Българският износ расте с над 7% през май

Трудностите през април са били временни, показва статистиката на НСИ

Снимка: Pixabay
След трудния април, когато растежът на износа към държавите извън Европейския съюз почти се стопи, месец по-късно данните показват възстановяване. Експортът към трети страни е нараснал с 13% през май спрямо същия месец на миналата година, като единствено Турция от големите пазари за български стоки извън Блока купува по-малко от нас. Износът към ЕС расте средно с около 5%, с което общият експорт на България се увеличава със 7.3% през май, показват данните на НСИ.

Общо за първите пет месеца на тази година българските фирми са продали навън стоки за над 23 млрд. лв. – 68% от тази сума е продадена в държавите членки. За трети страни стойностният износ се оценява на 7.4 млрд. лв., като 21% от тази сума е дошла от Турция. Тази година обаче средствата от южната ни съседка са с над 5% по-малко, отколкото бяха за същия период на 2018 г. Причините за забавянето на търговските отношения могат да бъдат търсени в трудната икономическа ситуация в страната, свързана с високата инфлация и обезценката на лирата.

Добрите новини са по-линия на държави като Канада, САЩ, Сърбия и Русия, Грузия и Украйна, които купуват все повече българска продукция. Сравнявайки периода януари-май на тази и миналата година, при тези държави има двуцифрени процентни увеличения между 30 и 70%. Канада вече е вторият най-голям пазар за български стоки, показват статистиката, веднага след Турция. На трето място вече е Сърбия, следвана от САЩ и Русия.

Данните на НСИ за търговията с държавите членки са за месец назад. От тях се вижда, че за периода януари-април Германия остава най-големият търговски партньор на България, като страната е купила продукция за близо 3 млрд. лв. Румъния става все по-важна за България, като за първите четири месеца на тази година стойностният износ се оценява на 1.5 млрд. лв., а годишният ръст е над 10%. След тях се нареждат Италия, Гърция и Франция като най-важни пазари за София.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: износ | експорт | търговски баланс | износ на България | български износ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини