Банкерите опитват да се спасят от роботите с технологични курсове

Оксфордският университет се сблъсква с вълна от възрастни курсисти

Банкери от целия свят масово са започнали да се записват за курсовете на Оксфордския университет по финтех, блокчейн технология, търговия чрез алгоритми и изкуствен интелект. Целта им е да натрупат въпросните знания преди роботите да им отнемат работните места, пише Business Insider.

Над 9000 души от над 135 страни са изкарали онлайн отворените курсове, чийто фокус е дигиталната трансформация в бизнеса, сочат данните на Оксфордския университет. Курсът по финтех, първият от общо пет предстоящи, вече е проведен 12 пъти и е привлякъл почти 4300 души за по-малко от две години. Средната възраст на изучавалите го е 39 години и две трети от тях са били сектора на финансовите услуги. Това предполага, че опитните професионалисти се връщат в училище, за да разберат на какво се дължат трусовете в тяхната индустрия и да придобият уменията, необходими им, за да се адаптират към промените.

Страховете на банкерите да не бъдат заменени от роботи са силно оправдани. Изкуственият интелект се очаква до 2030 г. да доведе до световно съкращаване на разходите в размер на 300 млрд. долара, според анализаторската компания IHS Markit. Това ще се случи отчасти чрез съкращаването или пенсионирането на над 1.3 млн. американски банкери. Инвестиционната банка Citigroup например е казала за Financial Times, че в рамките на 5 години би могла да намали наполовина своя 20-хиляден екип от програмисти.

„Всичко, което може да бъде автоматизирано, ще бъде”, коментира преподавателят по финтех в Оксфорд Хю Трю. Все пак той смята, че работещите във финансовата сфера могат да спасят работата си, ако развият правилните умения да извлекат полза от трусовете, които причиняват технологиите в сектора.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банкери | Роботи | Оксфорд | изкуствен интелект | блокчейн технология | машинно обучение | автоматизация | Оксфордски университети

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини