Barclays: Две европейски държави ще спечелят от търговската война САЩ-Китай

Техните стоки ще заменят американските в случай на пълномащабна търговска война

Снимка: Pixabay
Франция и Германия биха могли да бъдат най-големите печеливши в ескалацията на търговските мита между САЩ и Китай, прогнозираха икономистите на Barclays.

Американският министър на търговията Уилбър Рос потвърди в понеделник, че президентът Доналд Тръмп би бил "напълно щастлив" да увеличи митата и за останалите 300 млрд. долара китайски внос, ако двете най-големи световни икономики не успеят да постигнат споразумение.

Кристиан Келер, ръководител на икономическите изследвания в Barclays отбелязва, че заместването на търговията, произтичащо от допълнителни тарифи и други нетарифни бариери, отваря възможности за основните икономики от Еврозоната да получат пазарен дял.

„Сравнението на структурата на вноса на Китай от основните й търговски партньори показва, че Франция, Германия и Великобритания са най-близко по профила на стоките до тези, внасяни от САЩ - от гледна точка на относителната секторна декомпозиция на техния износ за Китай ”, казва Келър.

"Следователно очакваме тези страни да спечелят най-много, ако Китай избере да пазарува другаде".

Новият базов глобален търговски сценарий на Barclays предполага пълномащабна търговска война, която ще накара САЩ да наложи 25% мита за "почти целия китайски внос" и китайския отговор на тези мита, което ще намали двустранната търговия с около 30%.

Екипът на Келър очаква търговска загуба от 0,1% от БВП на еврозоната в този случай, въз основа на търговията между САЩ и Китай, представляваща 1,6% от добавената стойност на еврозоната (VA), която представлява разликата между цената на входящите ресурси за производството и цената на продукцията на всеки конкретен етап от цялостния производствен процес. Той обаче предполага, че това ще се компенсира от заместването на търговията.

На секторно ниво вносът на Китай от САЩ е концентриран в транспортното оборудване, електрониката и химикалите.

„Ако се предположи, че лидерите на пазара във всеки сектор биха спечелили най-много от намаляването на износа на САЩ от 30%, ние изчисляваме, че (еврозоната) може да увеличи износа си за Китай с 0,1% от БВП, особено в автомобилната индустрия и до известна степен химическите сектори ”, отбелязва Келър.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврозона | ЕС | Китай | САЩ | Barclays | износ | Германия | Франция | търговска война | мита

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини