БДЖ пусна тестово новата билетна система

От железницата ще тестват пълната функционалност на онлайн системата

Днес в 13 ч., БДЖ пусна в пълна функционалност новата билетна система, казаха от дружеството пред Economic.bg. Тя ще работи пробно през следващите дни в реална среда, за да се провери нейната издръжливост, както и да се засекат евентуални проблеми, които биха изникнали във висока натовареност.

От дружеството уточниха, че вече във влаковете има валидатори, които проверяват билетите, закупени онлайн. Освен това вече са инсталирани и новите терминали за предварителна резервация, чрез които пътниците ще могат да избират на кое място да стоят във влака.

"Системата за онлайн резервации и продажба на билети предлага бърз и удобен начин за закупуване на железопътни билети, независимо от местонахождението на клиента, като позволява визуален избор на спални и седящи места, съгласно композицията на всеки влак. Разплащането се осъществява по електронен път с най-масово разпространените кредитни и дебитни карти. Билетът се получава на електронната поща на регистрирания клиент", пишат от БДЖ и допълват, че със закупуване на онлайн билет няма нужда клиентите да минават през каса или да разпечатват билета си на принтер, тъй като той се валидира от кондуктора във влака.

Онлайн платформата на билетозидаващата система е достъпна на адрес: https://bileti.bdz.bg/. Билети могат да бъдат закупени онлайн не по-късно от три часа преди заминаване на конкретния влак по разписание.
Поради продължаващия процес по обработка на заявки, в първоначален етап все още ще бъде достъпна и платформата за онлайн резервации и продажба на билети за ограничен брой влакове на адрес: https://bdztickets.com/. 

Дългоочакваната пълнофункционална билетна система реално трябва да надгради пилотния проект на БДЖ за купуване на билети онлайн, който бе осъществен през 2013 г. от държавната „Информационно обслужване“. Той обаче е силно ограничен до няколко определени влака, а освен това преди пътуване задължително трябва да се мине през каса, за да се чекира предварително принтирания онлайн билет. Това утежнява процедурата и не намалява опашките.



Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БДЖ | билети | резервации | онлайн система | валидиращи устройства

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини