Беларус повиши тарифите за транспортиране на руски нефт

Страната иска да компенсира загубите, предизвикани от лошото качество на транзитираната суровина

Беларус одобри увеличението с 3.7% от 1 септември на тарифите за транспортиране на нефт през страната. Указът на Министерството на антимонополното регулиране и търговията е публикуван официално днес, предава ТАСС. Според постигната договорка между Москва и Минск, от 1 януари 2020 г. ще има ново индексиране на цена.

„За да се компенсират частично загубените приходи на ОАО „Гомелтранснафта Дружба“, резолюцията на Министерството предвижда увеличаване на тарифите за транспортиране на петрол с 3.7% от 1 септември“, казаха от ведомството.

От там отбелязват, че през второто тримесечие на 2019 г. има спад в транспортирането на руски петрол през територията на Беларус поради отказ от страна на големи потребители като Полша, Германия, Чехия и Унгария да го купуват. Това пък крие опасност операторът на нефтопровода „Дружба“ през Беларус да не успее да осъществи в пълна степен планирани инвестиции, необходими за осигуряване на екологична безопасност и надеждност на транспортната система.

От Министерството напомнят, че настоящите тарифи за транспортиране на петрол са валидни от 1 февруари 2019 г.

През април белоруският концерн „Белнафтехим“ отчете рязко влошаване на качеството на петрола, идващ от Русия по нефтопровода „Дружба“, който осигурява доставките за белоруските рафинерии и транзита към Европа. Транзитът и рафинирането на петрола бяха спрени, а след това възобновени. Русия и Беларус създадоха работна група за възстановяване на доставките през „Дружба“ и договориха пътна карта за замяна на нискокачествения нефт. На 8 август Беларус обяви, че почистването на тръбата, замърсена с хлориди, е напълно завършено.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | ЕС | Русия | Беларус | рафинерии | доставки на петрол