Безос: Blue Origin отива на Луната, за да „спаси Земята“

Неговата космическа компания вече има лунен апарат

Снимка: Pixabay
21:22 07.06.2019
Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос заяви, че другата му компания – Blue Origin, отива на Луната, за да „спаси Земята“. Зад думите му прозира идеята, че извеждането на повече хора в космоса може да се окаже част от дългосрочната стратегия за защита на планетата. 

Според милиардера, за да правим големи неща в космоса, трябва да използваме ресурсите в пространството и Луната е чудесна за това. „Причината да отидем в космоса, според мен, е да спасим Земята. [Ако] ще продължим да развиваме тази цивилизация, имаме нужда от Луната”, каза той, цитиран от VentureBeat. 

„Това не е нещо, което това поколение ще постигне, но трябва да преместим тежката индустрия от Земята“, коментира още милиардерът, според когото Синята планета трябва да бъде зонирана като жилищна и авиационна. 

Ледът от полюсите на Луната например може да се използва за напитки и отглеждане на храна, но и като източник на ракетно гориво. Безос обръща внимание, че изстрелването на от лунната повърхност ще отнема по-малко енергия – заради разликата в гравитационното привличане, нещата на Луната тежат 24 пъти по-малко, отколкото на Земята. 

НАСА вече представи проекта Артемида, който предвижда повторно стъпване на Луната до 2024 г. Неотдавна Безос представи и лунарния апарат на Blue Origin, който е в състояние да превози до 6.5 тона товар. 

Първия пилотиран космически полет на Blue Origin е планирано да бъде извършен по-късно тази година. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Космос | Луна | Джеф Безос | Blue Origin | кацане на Луната | хора на Луната

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини