Бизнесът обвини Теменужка Петкова в лъжа

От Федерацията на индустриалните енергийни консуматори излязоха с позиция по повод твърдения на Петкова, че България е най-евтиният пазар на електроенергия в петък (05.07)

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори излезе с позиция и опровержение по повод твърдения, направени от енергийния министър Теменужка Петкова в ефира на "Здравей, България" в петък сутрин. Петкова заяви, че в петък България е била най-евтиният пазар на електроенергия. От бизнеса обявиха, че това е лъжа и, че цената на тока на българската борса е втората най-висока в Европа.

Федерацията алармира още, че увеличението на цената на тока за първите четири дни в сравнение със същия период от миналата година е 111%. 

По думите на Петкова пред NOVA, от 2016 година у нас има борса за търговия с електрическа енергия. „Тя разполага с три платформи за търговия – платформата „ден напред”, платформа за търговия в рамките на деня и платформа за двустранна търговия. Това, което се случва като проблем, и се наблюдава в началото на всеки месец, се случва в търговията „ден напред””, категорична бе тя.

Според Петкова това не е платформа, на която бизнесът трябва да закупува своята електрическа енергия изцяло. „По-предвидимо и устойчиво като решение е да се закупува енергия на платформата на базата на двустранни договори, а на платформата „ден напред” трябва да се закупуват количества енергия, които в определен момент не достигат”, категорична е Теменужка Петкова.

Ето и пълният текст на позицията на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори:

"Днес (петък бел.ред.) от ефира на NOVA министър Теменужка Петкова произведе фалшива новина като заяви, че България е най-евтиният пазар на електроенергия днес. По-долу е видно, че цената на българската борса е 2-рата най-висока цена в Европа. Г-жо Министър, това вие трябва да го знаете най-добре - все пак вече 5 години сте Министър! От началото на юли 2019 г. сме с най-скъпия ток в целия Европейски съюз. Увеличението за първите 4 дни в сравнение със същия период на миналата година е 111%!!! От началото на годината сме с по-скъп ток от цяла Западна Европа - Германия, Австрия, Франция, Швейцария... 

Увеличението на тока за първото полугодие в сравнение със същия период на миналата година е 31%!!! Може да се похвалим и с първо място, ако към сметките добавим 8 евро, които всички стопански потребители плащат по дългосрочните договори на т.н. американски централи, каквито никой друг в Европа не плаща. 

Вчера в кулоарите на НС министърът заяви пред журналисти, че „бизнесът сам си е виновен, че си купува електроенергия от борсовия сегмент „пазар ден напред““.

Г-жо Министър, на борсовия пазар има изкупено значително количество от над 1000 Мвт от един играч, който Вие познавате. Този играч разиграва цялата икономика, а Вашето мълчание става подозрително. Растежът на българската икономика, инвестициите, ръстът на заплатите услужливо са предадени на спекулант с Вашето любезно бездействие.Заявихте също в ефира, че бизнесът получавал отстъпка за „зелената компонента“ в крайната цена на електроенергията, но пропуснахте, че тази отстъпка от 1-ви юли става 3% на фона на над 30% поскъпване!? 

Хубаво е да отбележим също, че отстъпка ползват 100-тина компании, а фирмите на свободния пазар са десетки хиляди.За пореден път бизнесът получава писма за прекратяване на годишни договори от големи търговци на електроенергия. Това стана на 3-и юли за годишни договори за доставка от началото на юли - тоест на третия ден след началото на годишния договор. Търговците нямат вина, г-жо Министър. Те просто нямат и не могат да си купят ток, за разлика от този, за когото вие любезно мълчите...Нищо не е наред г-жо Министър и нищо не е "нормално". Вместо да създадете Кризисен щаб за овладяване на ситуацията, да подадете сигнали в КЗК и др., Вие създавате фалшиви новини! Жалко!Остана ни последната надежда - намесата на министър-председателя Бойко Борисов!"
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ток | цена | електроенергия | федерация | Теменужка Петкова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини