Бизнесът вече се притеснява да връзва системите си с НАП

Туроператорите и турагентите настояват да отпаднат от наредбата за касовите апарати №18

14:40 18.07.2019
Дейността на туроператорите и туристическите агенти да отпадне от обхвата на Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства (№18), защото при разписването ѝ не са отчетени спецификите на сектора и тя практически не е приложима. 

От бранша се опасяват и от изтичане на търговска информация, особено след случая с НАП от тази седмица. Наредбата изисква да се предоставя достъп на НАП до резервационните системи на фирмите, а това е информация, която е събирана с години.

Наредбата влезе в сила в края на миналата година и изисква регистрацията и отчитането на продажбите в търговските обекти да става чрез фискални устройства под контрола на един единствен софтуер.

„Предметът на наредбата е софтуер за управление на продажби, целта на наредбата е да се изсветлят плащанията, а говорим за продажби“, коментира Байко Байков, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, цитира БТА.

От бизнеса посочват, че е непосилно за фирмите да приложат разпоредбите на наредбата до 1 октомври. Те прогнозираха разходи в размер на четирицифрени суми, фалити на компании, изнасяне на определени дейности в чужбина и разрастване на сивия сектор. Някои от компаниите са заявили, че се връщат към счетоводство в тетрадки и ползване на екселски таблици.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | наредба | касови апарати | туристически бранш

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини