Благоевградската онкоболница закрива една от лабораториите си

Причината са наложителни икономии

Лабораторията по микробиология в Специализараната болница за активно лечение по онкология „Свети Мина” в Благоевград се закрива. За това гласуваха общинските съветници в петък на своята редовна сесия по предложение на управителя на здравното заведение – д-р Георги Георгиев, пише Кмета.бг.

Целта е да се намалят разходите, което е част от оптимизацията на дейността на онкологията. Д-р Георгиев уточни, че в нито една подобна болница няма такава лаборатория, тъй като натоварването в нея не е високо. В благоевградската онкоболница са правени между 4 и 25 изследвания на месец.

Преди създаването на въпросната лаборатория са се плащали средно между 100 и 200 лева на външна фирма за тези изследвания. В момента обаче при закупуването на всички необходими медикаменти и консумативи, при плащането на заплати и осигуровки разходите са в пъти по-високи.

„На годишна база без лабораторията можем да се поберем между 2000 и 3000 лева, а сега се изразходват някъде между 30 хил. и 40 хил. лева”, твърди д-р Георги Георгиев. Той уточни, че няма да има драма с освободените медици, които работят в лабораторията. Причината: лекарят микробиолог не е на основен трудов договор в онкоболницата, а лаборантката е в пенсионна възраст.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Благоевград | болница | онкология | Георги Георгиев | лаборатория | онкоболница | закриване на лаборатория

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини