Блокирането на тол системата ще струва на Германия стотици милиони

Във вторник Съдът на ЕС постанови, че тя е дискриминационна спрямо останалите държави членки

Снимка: БТА
Германският канцлер Ангела Меркел смята, че нейната страна ще губи стотици милиони евро на година заради решението на Съда на ЕС, който блокира планираното въвеждане в страната на тол система, предаде ДПА.

На Германия сега няма да ѝ достигат между 350 и 500 млн. евро на година, заяви Меркел ден след решението на съда на ЕС. Канцлерът припомни, че тези пари са щели да бъдат вложени в транспортната инфраструктура.

Меркел каза, че правителството е вярвало до края, че схемата за тол такси е законна и защити похарчените за проекта суми, преди да бъде взето съдебното решение. Правителството прекрати договорите с две компании, които щяха да управляват системата, след като плановете за въвеждането ѝ бяха блокирани от ЕС поради съображения за дискриминация.

Във вторник Съдът на ЕС постанови, че икономическото бреме от схемата ще пада върху плещите само на шофьори на превозни средства, регистрирани в други страни от ЕС. Съгласно схемата всички водачи трябваше да плащат такса, но германските щяха да бъдат напълно компенсирани под формата на намаляване на данъка върху колите им.

Тол системата трябваше да бъде въведена през октомври 2020 г. Политици сега дебатират за нейна алтернатива.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Германия | Ангела Меркел | тол система

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини