Bloomberg: Богатството на Тръмп нараства до $3 млрд.

В същото време Тръмп дължи на кредиторите си най-малко 550 милиона долара

Снимка: Pixabay
Нетното богатство на президента на САЩ Доналд Тръмп нараства до 3 млрд. долара, което представлява ръст от 5% за изминалата година, благодарение на скока в стойността на сделка за изграждане на офис, която той някога е имал намерение да предотврати.

Увеличението на богатството на Тръмп идва след две години на спад и привежда нетното му състояние до нивата от 2016 г., според цифри, събрани от Bloomberg Billionaires Index към 16 май. Ръстът идва въпреки неуспехите на семейната му компания, включително отмяната на проект за две нови хотелски вериги и намаления бизнес в курорта Мар-а-Лаго във Флорида и седемте голф игрища.

По-високото нетно богатство на Тръмп показва колко е зависимо състоянието на президента от Стивън Рот - приятел на Тръмп, който ръководи Vornado Realty Trust. 30-процентният дял на Тръмп в два имота на Vornado - 1290 на Авеню Америка, кула от 2,1 милиона кв. фута в центъра на Манхатън и 555 Калифорния, офис комплекс от 1,8 милиона кв. фута, известен като Центъра на Банката на Америка във финансовия район на Сан Франциско - представляват четвърт от богатството му. 

Партньорството му с Vornado е резултат от верига от сделки с недвижими имоти, за които Тръмп навремето е подавал иск за блокиране.

Приемането на сделката обаче се оказа изгодно. През изминалата година делът на Тръмп в двата имота е нараснал до 765 млн. долара, което представлява увеличение от 33% спрямо предходната година, благодарение на спадащите темпове на капитализация на офисите и увеличаване на нетните приходи. 

Делът на Тръмп в сградите Vornado засенчва комбинираната стойност на неговите голф игрища и курорти, ставайки най-големият му източник на богатство. Стойността на голф игрищата и клубовете пада с 19% до 525 млн. долара, в момент когато индустрията се сблъсква с намаляващото търсене.

Задължения

Тръмп дължи на кредиторите си най-малко 550 милиона долара, според разкрити от него данни за доходите, данни за собствеността и данни за търговски ипотеки. Сумата е приблизително същата спрямо година по-рано, след като се вземат предвид очакваните плащания по заеми и нова ипотека за дом във Флорида, който той закупи от сестра си, пенсиониран федерален апелативен съд съдия Мариан Тръмп Бари.

Президентът дължи на базираната във Франкфурт Deutsche Bank AG около 300 милиона долара за заеми, свързани с неговия хотел във Вашингтон, небостъргач в Чикаго и голф курорта във Флорида Doral, показват финансовите данни и регистрите за собственост. Новият заем за 11 милиона долара е от Coral Gables, базирана във Флорида банка. Той има лихвен процент от 4,5% и срокът изтича през 2048 година.

Тренд

Състоянието на Тръмп от 3 милиарда долара не го квалифицира в списъка на Bloomberg с 500-те най-богати хора в света, където прагът е около $4 милиарда. Колективното богатство на тази група е скочило с 12% до 5,39 трилиона долара тази година, според Bloomberg Billionaires Index.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: богатство | Доналд Тръмп | недвижими имоти | състояние