Богатството на наследника на Ferrari расте

Заради отличното представяне на компанията на борсата

Пиеро Ферари при листването на компанията в Ню Йорк
Пиеро Ферари при листването на компанията в Ню Йорк
Снимка: Ferrari
74-годишният Пиеро Ферари е син и единственият жив наследник на Енцо Ферари, основател на автомобилната компания, която носи неговото име. Когато бил дете, баща му не искал той да влезе в семейния бизнес, който по онова време е съсредоточен в автомобилните състезания. На Пиеро никога не е било позволено да седи в семейните състезателни коли и му е било забранено дори да си помисля да се състезава.

Стратегията на баща му работи, защото Пиеро учи инженерство в Университета в Модена. Започва работа във Ferrari като преводач от английски на баща си, а по-късно и като ръководител на производството на пътни автомобили и съорганизатор на състезателния отдел. Когато Енцо Ферари умира през 1988 г., Пиеро е единственият наследник и става заместник-председател на Ferrari.

Интересното е, че Пиеро е син на Енцо и неговата любовница Лина Ларди. Тъй като разводът е бил незаконен в Италия до 1975 г., той не е признат за син на Енцо до смъртта на Лаура Ферари през 1978 г. Пиеро не е имал право да вземе името на Ферари до смъртта на Енцо през 1988 г., но по онова време стай управлява цялата компания на Ferrari.

Ferrari прави дебюта си на фондовата борса в Ню Йорк през октомври 2015 г., което направи Пиеро милиардер с нетно състояние от 1,3 млрд. долара. По време на IPO-то компанията продаде 17,2 милиона акции и достигна пазарна оценка от 11 милиарда долара. 

Ferrari е марка, която вдъхва лоялност. А и марката е доста непобедима. От 10-те най-скъпи автомобила, продадени на публичен търг, девет са на Ferrari.
Едва ли е изненада, че публичното предлагане се оказа много изгодно за Пиеро Ферари и други акционери, но дори и през 2015 г. никой не би могъл да предвиди как ще се справят акциите на Ferrari към днешна дата. Благодарение на повишаването на стойността на акциите, Пиеро вече има нетно богатство от 3,5 млрд. долара.

Пиеро Ферари е единственият жив син на Енцо, и според информации той няма планове да продаде своя дял в компанията, която баща му е основал през 1929 година. В момента Fiat Chrysler притежава 90% от Ferrari, докато Пиеро притежава останалите 10% от компанията.

Той е женен за Флориана Налин. Двойката има пораснала дъщеря, Антонела, и двама внуци.

Подходящо, Ferrari се търгува на нюйоркската фондова борса с кода RACE (от английски - състезание). 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: борса | акции | богатство | автомобили | Ferrari | състезания | Пиеро Ферари

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини