Борисов: Мария Габриел ще е българската кандидатура за европейски комисар

Премиерът е в Брюксел, където се разпределят висшите постове в ЕС

Мария Габриел ще бъде българската кандидатура за европейски комисар. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти по време на заседанието на лидерите на ЕС в Брюксел днес.

"Тя е много успешен действащ комисар и ще бъде отново нашето предложение", заяви той.

Лидерите на 28-те държави от ЕС се събраха днес, за да определят ръководството на новата Европейска комисия и останалите институции в ЕС - Европейския парламента, Европейския съвет, както и поста на върховния представител за външната политика.

Борисов коментира още, че е разговарял с Мишел Барние, като са обсъдили различни въпроси, включително излизането на Великобритания от ЕС, но отказа да коментира дали ще подкрепи кандидатурата му за председател на Европейската комисия.

По-рано днес държавите от т.нар. "Вишеградска четворка" - Унгария, Чехия, Словакия и Полша, обявиха, че ще подкрепят кандидатурата на Барние за следващ председател на ЕК. В момента той е на поста главен преговарящ от страна на ЕС за Brexit.

Борисов каза още, че е запознат с трите имена, които настоящият председател на Съвета на ЕС Доналд Туск ще предложи за трите най-висши поста в Блока - председател на ЕК, председател на ЕП и председател на Съвета. "Знам ги лично от него, но не мога да ги кажа", поясни премиерът.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | ЕС | Мария Габриел | кандидатура | постове | европейски комисар

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини