Бразилия напуска Съюза на южноамериканските нации

Заедно с други държави от региона създава нов блок

Снимка: БТА
Бразилия официално обяви, че напуска Съюза на южноамериканските нации (УНАСУР). Решението ще влезе в сила след шест месеца, а междувременно страната създава нов регионален блок. 

„Днес (15 април) правителството на Бразилия денонсира договора със Съюза на американските нации, завършвайки предвидената процедура по излизането от тази организация. Уведомлението за това решение е предадено официално на правителството на Еквадор, което е депозитар на договора“, се отбелязва в съобщението на дипломатическото ведомство. 

Решението след обнародването му, към средата на октомври. 

Действията на Бразилия идват на фона на криза в политико-икономическото обединение. За излизане от УНАСУР съобщиха още Колумбия, Еквадор, Парагвай, Перу и Аржентина, а Чили вече преустанови членството си. 

В организацията, създадена през 2008 г., остават Боливия, Венецуела, Уругвай, Суринам и Гаяна. 

През март президентите на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Парагвай, Перу, Чили и Еквадор подписаха споразумение за създаване на нов регионален блок – Форума за развитие на Южна Америка (ПРОСУР).Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бразилия | Латинска Америка | съюз | Южна Америка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини