Brexit и търговски конфликт със САЩ могат да пратят ЕС в рецесия

Това е прогнозата на първия зам.-председател на Европейската банка за възстановяване и развитие Юрген Ригтеринк

Снимка: Pixabay
Съчетанието между Brexit без сделка и търговски конфликт със САЩ би тласнало Европейския съюз към рецесия. Това заяви Юрген Ригтеринк, първи зам.-председател на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

„В момента всички говорят за американско-китайските отношения, но дори ако това бъде решено, може да се окаже, че следващата дискусия ще бъде за отношенията между САЩ и Европа“, каза Ригтеринк пред Reuters по време на политическата и бизнес среща в Словения. „Ако случаят се окаже такъв, би могло да окаже голямо въздействие върху ЕС, Европа - не само върху автомобилния сектор, но и върху много други сектори“, добавя той.

Според Ригтеринк никой не знае какви са шансовете Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка, но с относително слаб растеж в повечето европейски икономики, така нареченият твърд Brexit може да накара блока да се забави още.

„Дори рецесия е възможна. Това (Brexit без сделка – бел. ред.) може да е един от възможните спусъци, може да има още много, които не предвиждаме в този момент“, смята зам.-председателят на ЕБВР.

Той добави, че икономическите основи в Европа са много по-силни от преди десет години и че банковата система е много по-устойчива.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рецесия | нова криза | рецесия в ЕС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ