Британската икономика се сви за пръв път от 6 години насам

Данните за британския БВП накараха паунда да поевтинее и да засили опасенията на анализаторите за рецесия

Британската икономика се е свила с 0.2% между април и юни, което е най-лошото ѝ представяне и първо свиване от 2012 г. насам, сочат данните от британския статистически институт, пише BBC. Изненадващото свиване идва след тласъка на икономическия растеж през първото тримесечие на годината, който се наблюдаваше заради запасяването на британските компании със стока в очакване Brexit да се случи на 29 март.

От британската статистическа служба обясняват, че се е понижил брутния вътрешен продукт (БВП) в производствения и строителния сектори. „Производствената продукция се понижи обратно след силния старт на годината, като ръстът ѝ тогава се дължеше на очакваната първоначална дата за излизането на Великобритания от ЕС”, обяснява Роб Кент-Смит, ръководителят на отделя за БВП на британския статистически институт. Той добавя, че секторът на услугите, който често е водещ в британската икономика, на практика не е генерирал никакъв ръст.

Икономистите не прогнозираха свиване на британската икономика през второто тримесечие на годината, но очакваха стагнация, като консенсусната им прогноза бе за нулев ръст на БВП. Показателят обаче се е понижил 0.2% след ръст от 0.5% през първите три месеца на годината.

След представянето на статистическите данни за британската икономика паундът поевтиня спрямо долара и еврото. Към 12:40 ч. българско време понижението в курса на британската валута спрямо европейската бе с 0.41%, а спрямо американската – с 0.30%. BBC посочва, че това поевтиняване на британската лира задълбочава опасенията на анализаторите за назряваща рецесия на британската икономика.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рецесия | БВП | Великобритания | брутен вътрешен продукт | Brexit | Брекзит | лира | британска икономика | британски паунд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини