Британският пазар на труда остава стабилен преди Brexit

Темпът на нарастване на заплатите обаче се забавя

Снимка: Wikimedia
За периода февруари-април тази година британската статистическа служба ONS отчита, че нивото на безработица в Обединеното кралство остава непроменено – 3.8%. Освен че е най-ниската от края на 70-те години на миналия век, тази константна стойност индикира, че британският пазар на труда остава стабилен въпреки наближаващия последен краен срок за осъществяване на Brexit – 31 октомври.

Запазването на постоянно ниското равнище на безработица е донякъде изненадващо, тъй като още миналата година редица международни компании с присъствие във Великобритания обявиха планове да напуснат страната заради перспективата тя да излезе от ЕС без споразумение. За сметка на ниската безработица обаче темпът на нарастване на заплатите, включително с бонусите, се забавя до 3.1%.

Въпреки че тези данни представят един до известна степен изолиран от международните търговски спорове пазар на труда, е възможно в бъдеще безработицата да се повиши, а темпът на повишаване на заплатите да се забави още повече. Вчера актуалните данни от британската статистическа служба за развитието на местната икономика показаха, че през април тя се е свила рязко заради рекорден срив в производството на автомобили.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Лондон | Brexit | Брекзит | пазар на труда | излизане на Великобритания от Европейския съюз | британска икономика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини