Британският регулатор спря инвестицията на Amazon в Deliveroo

Гигантът в онлайн търговията иска да навлезе на британския пазар за доставки на храна

Снимка: Deliveroo
Британският регулатор по конкуренцията разпореди на Amazon да спре инвестициите си в стартъпа за доставка на храни Deliveroo.

Органът за конкуренция и пазари (CMA) заяви, че има „разумни основания“ да подозира, че Amazon и Deliveroo могат да престанат "да се отличават", което пък би могло да даде основание на комисията за блокира инвестицията.

През май Amazon участва в кръг от финансиране на стойност $575 милиона за Deliveroo, който оцени приложението за доставка на храна до около 1,5 милиарда долара. Инвестицията ще направи Amazon миноритарен акционер в британската компания.

"Ние вярваме, че това миноритарно участие ще даде възможност на Deliveroo да разшири услугите си, като ще облагодетелства потребителите чрез увеличен избор и създаване на нови работни места, тъй като повече ресторанти получават достъп до услугата", заяви говорител на Amazon в петък.

Навлизането на Amazon на британския пазар за доставка на храна предизвика ожесточена конкуренция с Uber Eats. Amazon в момента не оперира със собствен бизнес за доставка на храни, но преди това се опитваше да влезе на пазара на Острова с услугата за доставка Amazon Restaurants .

Говорител на Deliveroo заяви в изявление, че компаниите работят в тясно сътрудничество с регулаторните органи за получаване на необходимите одобрения.

„В сектора за доставка на храна от ресторанти има редица големи компании и тази инвестиция ще даде възможност на Deliveroo да се разшири и да прави иновации, и вярваме, ще засили конкуренцията. Тази инвестиция ще помогне за създаването на работни места, ще помогне на ресторантите да развият бизнеса си и ще подобри избора за потребителите, ”каза говорителят на Deliveroo.

Припомняме, че по-рано беше обявено, че Uber води разговори да купи Deliveroo, но те не доведоха да сделка.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: храни | Amazon | инвестиция | конкуренция | доставка | регулатор | Deliveroo

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини