Бундесбанк прогнозира свиване на германската икономика

Производственият сектор продължава да изпитва слабост

Снимка: Bundesbank.de
През второто тримесечие на 2019 г. германската икономика ще се свие леко през второто тримесечие, пише Reuters, цитирайки доклад на германската централна банка (Бундесбанк). Там е посочено, че в периода април-юни вече не действат еднократните положителни ефекти, които подкрепиха брутния вътрешен продукт на страната през първото тримесечие.

Най-голямата икономика в Европа нарасна с 0.4% в периода януари-март, подхранвана от по-високите разходи на домакинствата и оживения строителен сектор.

Специалните ефекти, които са допринесли за забележимо покачване на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие, или изтичат, или се обръщат, пише в доклада на Бундесбанк.

Германската икономика е изправена пред забавяне заради търговските спорове, несигурността, свързана с планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз и охлаждащата се световна икономика, което е проблем за зависимия от износа производствен сектор.

Бундесбанк пише, че дейността в германския строителен сектор се охлажда след мекото време през зимните месеци, което повиши активността през първото тримесечие. Слабостта в производствения сектор продължава да бъде пречка за икономиката, която получава тласък за растеж от цикъла, основан на потреблението, подкрепен от рекордно ниската безработица, ниските лихвени проценти и повишаването на заплатите.

„Бързите сили, които са в основата на силните вътрешно-ориентирани сектори на икономиката, остават фундаментално непокътнати”, заявиха от Bundesbank. "Дихотомията в икономиката ще продължи."


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | Германия | спад | забавяне | Бундесбанк

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини