CEZ се надява до 2022 г. да напусне България

Чешката енергийна компания обяви официално и че ще напусне пазарите в Румъния, Полша и Турция

Чешката енергийна група CEZ обяви официално плановете си да продаде бизнеса си в Румъния, Полша и Турция, както и да финализира продажбата на българските си активи до 2022 г. Информацията идва няколко часа, след като „Еврохолд България“ обяви, че е подала заявление до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за одобрение на покупката на ЧЕЗ. Засега обаче подобна информация на сайта на регулатора не съществува.

По време на представянето на неодитираните консолидирани финансови резултати на групата за първата половина на 2019 г. CEZ представи обновената си стратегия за периода 2019-2025 г., която предвижда по-силен фокус върху вътрешния пазар и излизане от сегменти и пазари с непривлекателни перспективи.

CEZ Group присъства в Румъния от 2005 г., когато купи националната дистрибуторска компания Electrica Oltenia. В момента тя обслужва над 3.5 млн. клиенти на местно ниво чрез девет компании.

През юни българският финансов холдинг „Еврохолд България“ заяви, че е подписал споразумение за придобиване на активите на ЧЕЗ в България за 335 млн. евро.

Активите на CEZ в България включват “ЧЕЗ Разпределение България”, „ЧЕЗ Електро България“ „ЧЕЗ Трейд България“, „ЧЕЗ ИКТ България“, соларен парк „Орешец“, централата за биомаса „Бара Груп“ и „ЧЕЗ България“.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЧЕЗ | CEZ | Еврохолд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини