ЧЕЗ ще запази българските си активи, ако властите блокират сделката отново

КЗК започна производството по сделката вчера

21:00 04.10.2019

Чешката компания CEZ Power ще запази българските си активи, ако местните власти блокират продажбата им отново. Това каза заместник-председателят на Съвета на директорите на компанията Томаш Плескач пред ČTK днес, цитиран от "Лидове новини". ЧЕЗ обяви през юни, че е продала активите си в България на Еврохолд за 335 млн. евро. Сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, която вчера обяви, че открива производството по искане на "Еврохолд".

Миналия юли Антимонополният орган предотврати продажбата на предишния участник в търга, българската компания "Инерком".

„Не искаме да накърняваме решенията на Българската антимонополна служба. Ние обаче не виждаме пречки за одобряването на сделката от гледна точка на законодателството в областта на конкуренцията. Към момента "Еврохолд" не притежава никакви енергийни активи в България, така че ситуацията на българския енергиен пазар не би се променила по никакъв начин, като продаваме активите си на "Еврохолд “, каза Плескач.

В случая с "Инерком" антитръстовата комисия изтъкна, че сделката може да помогне на компанията да придобие господстващо положение на българския пазар, което би имало отрицателно въздействие върху конкуренцията. Договорът за покупка, подписан миналата година с "Инерком" беше прекратен от ЧЕЗ този април. Според изявлението на тогавашната говорителка на ЧЕЗ Алиса Хоракова причината са били действията на българската държава, която осуетява изпълнението на условията по договора.

„Ако без видима причина българските власти блокират нашия втори опит да продадем български активи, тогава логично няма да продължим да продаваме и да харчим ненужни ресурси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме правилно, както досега. В близко бъдеще определено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи “, каза Плескач.

Припомняме, че "Еврохолд" регистрира ново дружество - "Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани" Б.В. (Eastern European Electric Company B.V. ) в Амстердам, Холандия, което е 100% собственост на Еврохолд България АД и е специално създадено за целите на сделката с ЧЕЗ Груп. То ще оперира като подхолдинг на Еврохолд и ще концентрира дейността на всички дружества на ЧЕЗ Груп в България след получаване на необходимото одобрение от регулаторните органи. 

Придобиваните дружества са „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД,  „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД и „ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България“ ЕАД.

От КЗК обявиха, че комисията ще де произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ЧЕЗ | активи | сделка | Еврохолд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини