Чуждите инвестиции си дойдоха на мястото – с 430 млн. евро надолу

През миналата година статистиката за инвестициите беше подкрепена от сделката между "Сосиете" и ДСК

Снимка: Pixabay
Преките чуждестранни инвестиции в България са силно отрицателни през януари, което означава, че чужд капитал напуска страната, вместо да идват свежи пари. Данните на Българската народна банка показват, че преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в първия месец на годината са отрицателни с 427.5 млн. евро.

Огромният минус се дължи на инвестициите в дялов капитал, които намаляват 556.8 млн. евро. Това „изтичане“ е заради сделката за придобиване на „Сосиете женерал Експресбанк“ от Банка ДСК. За да се случи сделката, през декември унгарската OTP Bank увеличи капитала на ДСК с 600 млн. евро и това бе отчетено от статистиката на БНБ като инвестиции в дялов капитал.

Благодарение на този трансфер размерът на ПЧИ за цялата 2018 г. надхвърли 1.5 млрд. евро, което пък даде основание на управляващите да се похвалят с голямото число. Ако не беше този еднократен приток на средства ПЧИ за миналата година щяха да са около 900 млн. евро – едно от най-ниските нива, регистрирани след кризата.

През януари на практика числата си идват на мястото. Сделката между двете финансови институции е финализирана, средствата са преведени по сметката на френската група Societe Generale и данните за дяловия капитал са с 556.8 млн. евро надолу.

Леко се повишават ПЧИ при дълговите инструменти, т.е. заемите, които компаниите майки дават на своите български дружества. Това са средства, които могат да се използват за разширяване на производството, но и за текущи разходи. През януари този тип инвестиции са се 129.3 млн. евро – двойно по-малко спрямо същия месец на предходната година.

Трябва да се има предвид, че това са предварителни данни и през следващите тримесечия ще има корекции на данните.

Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната за януари 2019 г. са от Ирландия (69.9 млн. евро), Люксембург (24 млн. евро) и Холандия (22.4 млн. евро).
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: чужди инвестиции | преки инвестиции | ПЧИ | по-малко инвестиции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини