Coface: Тазгодишният световен БВП ще е най-ниският от 2016 г. насам

Експертите от компанията за кредитно застраховане вече виждат промени в световната търговия

Снимка: Pixabay

Световният брутен вътрешен продукт (БВП) през тази година с 2.9%, което е с 0.3 процентни пункта по-малко в сравнение с 2018 г. По този начин нивото на БВП ще е най-ниското, наблюдавано от 2016 г. насам. Такава прогноза правят анализаторите от компанията за кредитно застраховане Coface.

Експертите припомнят, че по-рано този месец САЩ повишиха митата върху вносни стоки от Китай на обща стойност 200 млрд. долара.  Американският президент Доналд Тръмп също така заплаши, че скоро може да има още промени.

Промени вече се случват на световно ниво, като например износът от Южна Корея, който е спаднал за последните седем месеца. Освен това, според Холандското бюро за анализ на икономическата политика (CPB), обемът на световната търговия през първото тримесечие на 2019 г. е намалял с 1.1%. Анализаторите на Coface очакват световната търговия да спадне с 0.7% (средно годишно) тази година, въпреки очакваното възстановяване от второто до четвъртото тримесечие на 2019 г. (+0.2 до 0.3% за тримесечието; вж. зелените ленти на графиката).


Съществуват множество причини за тези разочароващи за търговията данни. Пример за това е търговският протекционизъм, който непрекъснато нараства в много страни от 2009 г. насам. Според Global Trade Alert, през 2017 г. 73% от износа на страните от Г-20 са били изправени пред ограничителни търговски политики. По-слабият растеж на световния БВП също е един от тези фактори. Coface очаква световният БВП да нарасне с 2.9% през тази година, което е с 0.3 пункта по-малко в сравнение с 2018 г. Това ще бъде най-ниското ниво, наблюдавано от 2016 г. насам.Това се отразява негативно на някои сектори като автомобилостроене, строителство, химикали, които са изложени на по-голям риск в този ранен етап на фазата на забавяне.

Ситуацията след всички тези събития - в Китай се очаква мерките на САЩ да струват около 0.8% от БВП, но частично се компенсират от по-експанзивни фискални и парични политики. По-високите американски мита имат пряко въздействие върху Китай, но и косвени за нейните доставчици. С други думи, германските износители ще бъдат засегнати от американските мита за Китай, тъй като Германия е нейният водещ доставчик на авточасти. Според проучване на Кофас, увеличаването на американските мита с 1% за дадена страна води до 0.6% намаление на износа на добавена стойност на страна - партньор на държавата към която са насочени митата. Това непряко въздействие е особено голямо за сегменти като транспорта (включително автомобилния сектор), машините и оборудването и електрониката. В Съединените щати общата годишна загуба в резултат на решенията от 2018 г. е незначителна (0.04% от БВП). Новите мита малко вероятно ще променят ситуацията им, тъй като стоките, засегнати от увеличението на цените на вноса от Китай, представляват едва 1% от БВП.

Прогнозата на Кофас не предполага значителни допълнителни протекционистични мерки, но има висок риск за последващи мита от около 300 милиарда щатски долара внос от Китай. „Другата търговска война“, или с други думи възможните по-високи американски мита за автомобилния внос от ЕС, остава като нерешен въпрос. Очаква се САЩ да обявят решението си този месец, но крайният срок може да бъде отложен.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БВП | брутен вътрешен продукт | търговска война | световна икономика | Кофас | Coface | търговски войни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини