Държавата плати половината пари на Kapsch за тол системата

Близо 90 млн. лв. са платени на австрийския изпълнител на системата за пътни такси

Правителството е отпуснало близо 90 млн. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2019 г., информират от правителствената пресслужба. Причината е, че през май държавата е платила половината сума по договор на австрийската компания Kapsch, която изгражда и внедрява тол системата в страната – 89 998 200 лв. с ДДС. 

Плащането се случва заради подписан през септември 2018 г. анекс между Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Kapsch, според който компанията ще получи 50% от договорената сума през май тази година. Първоначално обаче се предвиждаше 40% от сумата да бъде платена чак след заработване на системата за е-винетки, както и след монтиране на всички точки за контрол. Точно това условие беше притеснение за някои от участниците в търга за изграждане на тол системата.

Припомняме, че въвеждането в търговска експлоатация на тол системата ще се случи до 1 март 2020 г. Депутатите отложиха първоначалната дата от 16 август тази година, защото все още не са изчистени двете основни пера – тарифирането и обхвата. От 16 август ще стартират тестовете в реално време на системата, без обаче да се събират такси. Тарифата ще бъде тестова, за да се направят изчисления и на базата на тях да се решат окончателните такси за превозвачите. 

Едно от последните предложения е от тол системата да бъдат изключени междуградските автобуси, които са директен конкурент на железницата. Друга идея е камионите, които пътуват много, и съответно рушат много пътищата, да имат до 30% отстъпка от таксите.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АПИ | плащане | тол система | Национално тол управление | Kapsch

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини