Държавата прави по-лесни и евтини тестовете на безжични услуги

Предприемачи и изследователи ще получават по-лесно временни разрешения да използват радиочестотния спектър

Снимка: Pixabay
15:40 03.07.2019
Предприемачи и изследователи ще могат да тестват нови безжични технологии чрез временни разрешения от държавата, които ще се издават при улеснен режим и на ниска цена. Целта е да се даде тласък на съвременни услуги за бизнеса и обществото. Облекчаването на регулациите идва на фона на предстоящото разгръщане и внедряване на мрежите от пето поколение, които ще отворят хоризонта пред навлизането на автономни устройства и роботизиране на куп процеси. 

Решението бе взето от правителството на днешното заседание на Министерски съвет, като стъпката идва като част от Актуализираната политика в областта на електронните съобщения на Република България 2019-2022 г. 

Благодарение на промените бизнесът и научните среди ще могат бързо и лесно да получат достъп до най-различни честотни ленти. Целта е да се стимулират технологичните иновации, като се улесни използването на радиочестотния спектър и се намали регулаторната намеса. 

Стъпката е част от политиката в областта на електронните съобщения, която предвижда намаляване на административната тежест, стимулиране на инвестициите в сектора, разгръщането и използването на мрежи с много голям капацитет и предоставяне на услуги от пето поколение.

Документът е съобразен с новата регулаторна рамка на Европейския съюз в областта на електронните съобщения от 2018 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена | Министерски съвет | разрешително | регулации | 5G | радиочестотен спектър | 5G услуги | достъп до радиочестотен спектър

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини