Държавата ударно взима нови заеми

Средствата са необходими за плащането накуп на 2.2 млрд. лв. за американските изтребители F-16

Снимка: Economic.bg/Архив
13:31 23.07.2019
Веднага след провеждането на аукцион за пласиране на държавни ценни книжа (ДЦК) вчера, на който правителството взе 200 млн. лв. от вътрешния пазар, БНБ обяви, че е насрочен друг търг, на който ще се търси същата сума. Така в рамките на 45 дни правителството ще изтегли нови заеми на стойност 700 млн. лв.

Вече стана ясно, че средствата ще са необходими на държавата, за да плати накуп 2.2 млрд. лв. за поръчаните 8 изтребителя F-16 Блок 70. Според финансовия министър Владислав Горанов плащането наведнъж е по искане на Вашингтон, тъй като досега не сме сключвали с тях подобни сделки за въоръжаване. Според премиера Бойко Борисов парите се плащат накуп по негово настояване, за да не оставя на следващите правителства задължения за въоръжение.

За целта дори беше актуализиран бюджетът за 2019 г., за да се увеличи дефицитът до 2%. Беше запазен обаче таванът на новия вътрешен дълг, който може да се поеме през тази година, на 1 млрд. лв. Това означава, че правителството планира дефицитът да бъде компенсиран с повече събираемост на приходите и/или с по-малко разходи по други пера. Вече беше заявено, че други военни проекти за над 300 млн. лв. няма да се финансират през тази година.

На проведения вчера аукцион държавата е пласирала на вътрешния пазар 20-годишни ДЦК на стойност 200 млн. лв. Постигнатата среднопретеглена годишна доходност е 1.62%, с фиксиран годишен лихвен процент от 1.5%. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

На 19 юни БНБ организира друг търг, първи за тази година, на който бяха пласирани 20-годишни ДЦК на стойност 100.6 млн. лв. при постигната среднопретеглена годишна доходност от 1.86%. На същия ден беше пласирана емисия ДЦК с 10.5-годишен матуритет на стойност 200 млн. лв. Постигнатата средна доходност на аукциона беше 0.54%.

Според представените условия, на следващия аукцион, планиран за 29 юли, правителството ще търси още 200 млн. лв. от вътрешния пазар (банки, застрахователни дружества, пенсионни и гаранционни фондове, инвестиционни посредници и други инвеститори). Планираната емисия ДЦК е с матуритет от 10.5 години, с 0.5% годишен лихвен процент.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини