24 държави от ЕС представиха своите оценки на риска за 5G

Блокът се стреми към общ подход към сигурността на мрежите от пето поколение

13:44 19.07.2019
24 държави членки са приключили с първата фаза по оценяването на риска на 5G мрежите и вече са ги представили пред органите в Европейския съюз (ЕС). Комисията призова за налагането на съгласуван общ подход при изграждането на комуникационната инфраструктура от следващо поколение. Препоръката си тя отправи на 22 март.

Следващата фаза е оценка на риска в целия ЕС. Тя ще бъде завършена до 1 октомври. Констатациите от приключващата сега първа фаза ще бъдат използвани при втората. 

„Националните оценки на риска са много важни, за да се уверим, че държавите членки са подготвени адекватно за внедряването на безжичните мрежови връзки от следващо поколение, които в скоро време ще образуват гръбнака на нашите общества и икономики“, пишат в съвместно изявление комисарите, отговарящи за сигурността и цифровата икономика и общество Джулиан Кинг и Мария Габриел.

Двамата смятат, че общите мерки към сигурността може да се използват като импулс за бързото и сигурно разгръщане на мрежите от пето поколение. „Тясното сътрудничество в целия ЕС е от решаващо значение – както за да постигнем надеждна киберсигурност, така и за да оползотворим изцяло преимуществата, които тези мрежи могат да предложат на гражданите и предприятията“, казват те.

Приключването на оценките на риска подчертава решимостта на държавите членки не само да определят високи стандарти за сигурност, а и да използват пълноценно тази новаторска технология. Надеждата на ЕК е резултатите да се вземат предвид в процеса на търгове за радиочестотен спектър за 5G мрежи и последващото им разгръщане. 

Изграждането на обща рамка цели да гарантира тройно високи нива на сигурност, става ясно още от официалното изявление. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | сигурност | стратегия | 5G | 5G мрежи | единен подход

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини