Датска банка прилага отрицателни лихви и по депозити

Преди седмица същата банка обяви първия ипотечен заем с отрицателна лихва

Снимка: Jyske Bank
13:21 21.08.2019
Jyske Bank, един от най-големите кредитори в Дания, обяви, че ще започне да начислява такси на богатите си клиенти, които съхраняват парите си на депозит при нея. Новината идва една седмица, след като финансовата институция въведе за първи път в историята отрицателен лихвен процент при отпускане на ипотечни заеми.
Банката заяви във вторник, че всеки клиент с депозити над 7.5 млн. датски крони (1.1 млн. долара) ще получи получи отрицателна лихва от 0.6% за парите си.

Това означава, че всяка година салдото в сметката на спестителя ще намалява. Ако вземем за пример влог от 7.5 млн. крони, загубата за клиентите ще се равнява на около 44 000 крони, или 6 600 долара на година. Разбира се, добавяйки другите начислявани такси за обслужване на депозита и годишната инфлация, тази загуба ще нарасне още.

„Средата с отрицателни лихви, която засегна датския пазар от пролетта на 2012 г., с прекъсване през 2014 г., сега изглежда с доста постоянен характер. Пазарните очаквания са, че средата на отрицателния лихвен процент ще продължи няколко години“, каза в изявление относно отрицателната лихва изпълнителният директор на Jyske Bank Андерс Дам.

Той добави, че през последните години поделението за банкиране на дребно в Jyske не е в състояние да печели пари от депозити, а колкото повече депозират клиентите на банката, толкова тя губи повече, защото в същото време плаща отрицателни лихви да държи парите или в централната банка, или в други финансови институции.

Отрицателната лихва на банката цели да обърне тази тенденция, като насърчи клиентите да си харчат парите, връщайки ги обратно в икономиката и стимулирайки растежа.

Централните банки в Европа, включително тези в Дания и Швеция, са въвели отрицателни лихви от години. Предстои това да направи и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Reuters съобщи във вторник, че швейцарският банков гигант UBS обмисля прилагането на отрицателен лихвен процент от 0.75% за клиенти с депозити над 2 млн. швейцарски франка.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: депозити | пари | лихви | Jyske Bank | отрицателна лихва

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини