Депутатите отмениха машинното гласуване на първо четене

Второто четене ще се гледа след 3 дни

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
17:09 16.07.2019

Депутатите отмениха на първо четене машинното гласуване за предстоящите местни избори, насрочени от президента на 27 октомври 2019 г. С гласовете на 122 народни представители от ГЕРБ, ОП и ВОЛЯ промяната беше приета, а 96 от опозицията - БСП и ДПС, гласуваха "Против". Един народен избраник се въздържа, съобщи Нова тв.

По предложение на управляващите депутатите съкратиха срока за предложения между първо и второ четене на 3 дни.

"Стоим с ОП и ВОЛЯ зад това предложение, защото държим да се произведат избори с легитимен резултат", зяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на дебатите. Тя още веднъж повтори опасенията на управляващите, които се опират на доклада на ЦИК и Венецианската комисия.

"Ако ценим демократичното право на всеки българин да упражни правото си на глас, трябва да преосмислим машинното гласуване. Ще помоля защитниците му да не внушават у обществото фалшивото усещане, че това е защита срещу купения вот", призова депутатката от ГЕРБ.

ДПС категорично се противопостави на тезата на управляващите, а Йордан Цонев даде пример със защитата на фишовете от Тотализатора. Валери Симеонов пък се оплака от машините с пример в обратната посока. "Идвам от коридора и си пуснах едно кафе за 40 ст., пуснах един лев и машината не ми върна монети, същото може да стане и с другите машини", предупреди той застъпниците им.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: депутати | парламент | избори | машинно гласуване | отмяна | НС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини