Депутатите приеха смекчена забрана за наргилетата

Те отхвърлиха пълната забрана за пушенето на т.нар. „водна лула” на закритите обществени пространства

11:23 11.07.2019
Значително смекчена забрана за пушене на наргилета на закрито приеха депутатите при днешното гласуване на второ четене на законовите промени. Докато в първоначалния си вид измененията предвиждаха пълна забрана да се пуши т.нар. „водна лула” в закритите обществени пространства, днес парламента прие единствено забрана непълнолетните да пушат наргиле.

„В променения Закон за здравето, който току-що приеха народните представители, се регламентира забрана за употреба на тютюн и свързаните с него изделия, включително наргилета, електронни цигари и всякакви други устройства, които използват тютюн, за деца до 18 години”, потвърди председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. По думите ѝ на практика друго ограничение в цитирания закон не е въвеждано.

Председателят на НФСБ Валери Симеонов, който предложи законодателни промени с цел пълна забрана на пушенето на наргиле на закрити обществени места, заяви,че е недоволен, че парламентът днес е отхвърлил забраната за пушене на наргиле на закрито. „Ние сме изключително неудовлетворени от току-що приетите текстове на второ четене, по-скоро на част от нашите предложения, които не бяха приети, които са очаквани от обществото, напълно разбираеми и в интерес на здравето на българските граждани”, заяви Симеонов.

Той все пак изрази надежда, че забраната за пушене на наргиле от непълнолетни ще даде позитивен ефект, тъй като досега децата юношите са подражавали на възрастните. „Много често деца, ученици с одобрението на родителите дори провеждат рождени дни в такива наргиле барове”, коментира лидерът на НФСБ.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: забрана | наргиле | непълнолетни | Валери Симеонов | наргилета | пушене на закрито | водна лула

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини