Депутатите ще гласуват забраната за пушене на наргиле на закрито

Законовите промени са подкрепени от здравното и образователното министерства

08:40 13.03.2019

На днешното парламентарно заседание депутатите ще обсъдят на първо четене промените в Закона за здравето, които предвиждат да се въведе забрана за пушене на наргилета на закрито.

Досега здравното и образователното министерства подкрепиха промените и ги определиха като необходими и навременни, тъй като широкото разпространение на изделията за водна лула, несъдържащи тютюн, е сериозен рисков фактор за живота и здравето на подрастващото поколение.

Законовите промени бяха предложени за обществено обсъждане в началото на август миналата година. Според проекта регионалните здравни инспекции вече ще контролират използването на „изделия за водна лула, несъдържащи тютюн”, което са наргилетата. В момента здравните власти имат ангажимент да следят за забраната за пушене на тютюневи изделия на закрито. Наргилета няма да могат да се пушат както на закритите обществени места, така и на работа.

Предложеният законопроект предвижда също да се забрани пушенето в пристройките с найлонови стени и покриви към заведенията. Досега тези пристройки бяха единственият начин за пушачите да пушат в заведенията без теоретично да нарушават правилата в Закона за здравето. В Закона под „закрито обществено място” вече ще се разбира всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, без значение от какъв материал са и има ли прозорци на тях.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: депутати | парламент | народни представители | първо четене | пушене на закрито | забрана на наргилета