До €20 млн. може да достигне глобата на НАП заради изтеклите лични данни

Комисията за защита на личните данни започва проверка на приходната агенция

Националната агенция по приходите (НАП) може да бъде глобена с до 20 млн. евро, заради изтеклите лични данни на над 5 млн. българи, съобщи пред bTV председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. 

„Налагането веднага, преди да се изяснят съответните факти и обстоятелства, на санкция би отнело средства от самия администратор, които той трябва да вложи в момента, за да подобри системите си“, заяви Караджов. Все още не е ясно в какъв размер ще бъде санкцията.

НАП има срок от 72 часа, за да провери и уведоми комисията какво точно е атакувано и каква информация е изтекла от масивите им. 

По думите на Караджов платформите, на които са изградени системите са вече остарели. "Те не отговарят на съвременните изисквания, софтуерът се развива страшно бързо, и се създава тази възможност за пробив в системата", допълва Венцислав Караджов.

По думите на финансовия министър Владислав Горанов, изтеклото от сървъра на приходната агенция не би могло да се ползва за злоупотреби и кражби на фирми. Той заяви, че подобни проблеми има в цял свят и те вървят ръка за ръка с отварянето на администрацията към гражданите и въвеждането на електронни услуги.

„Ако нямаше нито една електронна услуга на НАП, нямаше да водим този разговор“, коментира Горанов.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НАП | глоба | хакер | лични данни | Владислав Горанов | изтекли данни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини