Доходността по 10-годишните американски ДЦК падна до 2.05%

Фокусът на европейските пазари днес са данните за индустриалното производство в Германия

Щатските акции паднаха от историческите си максимуми в петък след публикуването на по-добрите от очакваните данни за броя на заетите в неселскостопанския сектор в САЩ. Това е един от ключовите индикатори, измерващ състоянието на щатската икономика. След като данните показаха, че щатската икономика е добавила 224 000 работни места през юни спрямо очаквани 165 000 и 75 000 за месец май остават под съмнение очакванията за намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв, които имат заседание в края на месеца.

Реакцията на пазара повиши доходността до държавните ценни книжа, като 10-годишните достигнаха доходност от 2.05%. Индустриалният индекс S&P 500 се понижи  до 2990.41 пункта, докато Dow Jones Industrial Average изостана с 43.88 пункта до 26922.12. Технологичните акции също не се радваха на добро представяне, което най-силно се отрази върху индекса Nasdaq, който се понижи с 1/10 до 8161.79 пункта.
В Европа картината беше същата, при което индексът DAX изгуби половин процент, докато FTSE 100 спадна с 0.66 на сто и завърши деня при 7553.14 пункта. Силният долар разтърси валутните пазари и оказа голям натиск върху златото.

Ценният метал се срина с 1.17% и завърши под 1400 долара за тройунция, докато среброто поевтиня с 1.79%. Цените на петрола се покачиха в петък, подкрепени от напрежението около Иран и решението на OPEC и нейните съюзници за удължаване на сделката за ограничаване на доставките на петрол до следващата година. В резултат щатският лек суров петрол поскъпна с повече от половин процент до 57.75 долара за барел, докато сортът Брент се търгуваше при цена от $64.46.

Акценти днес

Икономически данни – Германия

В началото на седмицата германия ще публикува данни за индустриалното си производство, като на месечна база прогнозите са за ръст от 0.3 на сто спрямо спада от 1.9% за месец май. При по-силни от очакваните данни ще видим подкрепа на еврото и засилена волатилност на валутните пазари.

Инструмент на фокус - Roku

Roku е платформа за споделяне на видео, която бързо набира популярност и се развива доста добре. Възходящото движение достигна до ниво на подкрепа през миналата седмица, откъдето направи отскок и възобновява основния тренд. Въпреки това смятаме, че още е рано за покупка и трябва да се изчака потвърждаващ сигнал при пресичане на индикатора MACD. Нагласите ни са за достигане до нов максимум над $110.

USD/CHF

Силните икономически данни за броя на заетите в неселскостопанския сектор засили цената на щатския долар, което изстреля валутната двойка към горната граница на канала. Движението не успя да тества съпротивата при 0.9950, което ни кара да смятаме, че тази седмица възходящото движение ще продължи да се развива, но преди това в възможна слаба консолидация предвид високите стойности на индикатора Стохастик.

Copper

Цената на медта се намира под 50 дневната среда и очакваме при натиск от па зара да видим пробив на линията на подкрепа, което да възобнови низходящия тренд до стойности под $260. Втората възможност е да видим обръщане на спада при поскъпване над периодната средна, като следващата цел ще бъде тестване на линията на съпротива.

Nasdaq

Технологичният индекс на САЩ изпита затруднение за достигане на нов исторически максимум, което стопира движението около максимума. Индикаторът RSI формира дивергенция, която подсказва за формиране на корекция. Предвид силното възходящо движение имаме нужда от потвърждение за предстоящо понижение, което може да дойда при спад под 50 дневната средна при 7750 пункта.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини