Доларът е твърде силен, поне според The Big Mac Index

Руската рубла е най-подценена спрямо американската валута

10:26 15.07.2019
Някои политици и участници на пазара смятат, че доларът е твърде силен в сравнение със своите конкуренти. Сега друг индикатор потвърждава тази теория: цената на бургерите.

Индексът Big Mac на Economist - забавен начин да се обясни стойността на валутите по-осезаемо и достъпно - показва, че почти всички валути в индекса са подценени спрямо долара.

Индексът Big Mac се корени в теорията за паритета на покупателната способност: Валутните курсове отразяват стойността на стоките, които валутата може да купи. Ако валутата X може да закупи стока на по-ниска цена от валутата Y, тогава валутата X може да бъде сравнително подценена и валутата Y може да бъде надценена.

Силата на долара не е новина, но през последните шест месеца тя се повишава още повече, показва индикаторът.

Еврото, основният съперник на долара, се понижи допълнително спрямо долара от началото на годината. Сандвичът Big Mac на McDonald's сега е с 19% по-евтин в еврозоната, отколкото в САЩ, в сравнение със 17% преди половин година.

Руската рубла е най-подценена спрямо долара, с 65%, според мярката на Economist. Big Mac в Русия струва 130 рубли, около 2 долара, в сравнение с 5,74 долара в САЩ.

От другата страна на спектъра, швейцарският франк е единствената валута, която е надценена спрямо долара. Big Mac струва 6.5 франка в Цюрих, около $6.6, което прави франка 14% по-силен, отколкото би трябвало да бъде, според теорията за паритета на покупателната способност.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: долар | валути | индекс | паритет на покупателната способност | Big Mac Index

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини