Дончев: След изборите може да се мисли за общинска надбавка към данъка върху доходите

Въпросът не може да се реши без широка дискусия, смята вицепремирът

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
След провеждането на местните избори ще е подходящ момент да се започне отново дискусия общините да имат право да налагат допълнителна надбавка върху подоходния данък. Този доход ще остава при тях и с него ще се финансират общински проекти. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за "24 часа".

Той припомня, че преди 2 години правителството е имало подобна инициатива, която обаче тогава не получи подкрепа в парламента - всеки общински съвет да има правото да определя надбавка върху доходите на физическите лица. Според вицепремиера това е щяло да разшири много доходната база на общините.

"Ако общината отчаяно има нужда от пари за детски градини, може да определи надбавка върху данъка, хората ще плащат и ще събере пари", обяснява Дончев. И посочва, че има и друг вариант - общината да реши да не вдига данъка, за да бъде атрактивна за инвеститори.

Дончев обаче категорично смята, че този въпрос не може да се реши без обществена дискусия.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Томислав Дончев | данък общ доход | надбавка общини

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини