Дончев: Трябва да харчим повече за държавната киберсигурност

Според вицепремиера в момента за това се дават едва 5 млн. лв. годишно

Снимка: Economic.bg/Архив
Един от изводите е, че трябва да харчим повече пари за киберсигурност. Сега харчим 5 млн. лв. на година за цялата администрация. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, коментирайки пред bTV безпрецедентното изтичане на лични данни от НАП, което засяга над 6 млн. български и чуждестранни граждани и фирми. По неговите думи сумата в момента е незначителна и ако искаме по-сигурни системи, държавата ще трябва да започне да харчи повече.

„Ние за компютърни системи, за софтуер, за електронно управление и т.н. харчим по 120-130 млн. лв. годишно. Под 120 млн. лв. са изхарчени за миналата година. Това са всички разходи за IT - за кабели, сървъри и т.н. Това не е никакъв разход. Ако искаме да предоставяме повече електронни услуги, които и да са защитени, трябва да харчим повече. Но всеки разход в държавата е за сметка на друг. Трябва да намерим баланса, това е наша работа“, каза Дончев.

Той отказа да посочи виновник за ситуацията и човек, който трябва да понесе отговорност. „Ще видим кой колко е виновен. При един бърз анализ на стореното и нестореното, отговорният ще си понесе вината“, каза вицепремиерът.

Той обаче смята, че след този инцидент държавата ще трябва да работи за връщането н доверието на хората към електронното управление. „Ако загубим доверието на хората, значи да намалим ползвателите на тези системи“, смята Дончев.

Той повтори оправдателните тези на всички държавни служители, коментиращи темата в последните дни – „такива инциденти има и при големите държави“ и „с изтеклата информация не може да се навреди на хората“.

Дончев коментира и темата с възможността общините да облагат с допълнителен 2-процентен данък доходите на гражданите, която самият той започна през миналата седмица. „Аз съм против да има повишаване на данъчната тежест. Въпросът е дали не трябва да има ребалансиране на данъчните отношения. Сега България е доста централизирана държава. Общините трябва да получават повече приходи. Дори да означава, че държавата ще се оттегли от някоя сфера и ще даде шанс на общините да ползват повече от приходите“, каза вицепремиерът.

По неговите думи сега делът на общинските приходи към БВП е малко над 2%, а разходите са малко над 5%. „Средноевропейските стойности са два пъти по-високи“, обясни Дончев. Според него местните власти трябва да имат възможност сами да преценяват от какво имат нужда и сами да покриват разходите си за тези нужди, а не всеки път да се стига до молене за пари от централната власт, например за строителство на детски градини.

„Държавата ще остане основният инструмент на солидарността и трябва да помага. Има малки общини, които по никакъв начин не могат да си позволят да построят детска градина например, а такава трябва да има“, каза вицепремиерът. Според него в България е загубена способността за водене на спокойни разговори по подобни теми и е категоричен, че данъци в мандата на ГЕРб няма да се вдигат.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Томислав Дончев | дигитализация | дигитализация на икономиката

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини