Джонсън заплаши да спре плащането от €50 млрд. по развода с ЕС

Той е основният претендент за поста на министър-председател на Великобритания

Снимка: БТА
Борис Джонсън, претендент да наследи Тереза Мей като министър-председател на Великобритания, обеща да спре плащането на страната от 39 млрд. паунда (50 млрд. евро) по Brexit, докато Европейският съюз (ЕС) не се съгласи с по-добри условия за напускане на кралството. 

Задържането на парите, премахването на подкрепата от Северна Ирландия, гарантирането на правата на всички граждани на ЕС във Великобритания, като същевременно се ускори подготовката за прекъсване на недекларираната сделка, при липса на такава, са сред мерките, които правителството ще предприеме, ако Джонсън бъде избран за лидер на Консервативната партия. 

Според него е „извънредно“ това, че Великобритания се е съгласила на чек за развод преди да има подписано финално споразумение за Brexit. 

„Мисля, че нашите приятели и партньори трябва да разберат, че парите ще бъдат задържани до момента, в който имаме по-голяма яснота за пътя напред“, каза той в интервю за вестник „Sunday Times“. Парите, каза той, са „голям разтворител и голям лубрикант“ за постигането на добра сделка, пише още Guaerdian.

Джонсън е фаворит за спечелването на лидерския пост на Консервативната партия, като според последните проучвания на мнението на членовете на партията, той има 43% подкрепа. Джонсън твърди, че е единственият кандидат, който може да победи и лейбъристите, и Партията на Brexit (на Найджъл Фарадж). „Наистина вярвам, че само аз мога да насоча страната между Сцила и Харибда на Корбин и Фарадж и към по-спокойни води“, коментира той, добавяйки, че единственият начин това да се случи е чрез приключването на Brexit до края на октомври и връщане към политиките на One Nation Tory в Обединеното кралство. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | ЕС | сметка | плащане | развод | Борис Джонсън | Brexit

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини