ЕИБ е осигурила 103 млн. евро финансиране в България през 2018 г.

Финансирането от Групата на ЕИБ е 0.4% от БВП на страната през миналата година

Снимка: ЕИБ
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е финансирала проекти за 103 млн. евро в България през 2018 г., а за периода 2014-2018 г. общият размер на осигурените средства възлиза на 1.5 млрд. евро. Това стана ясно на специално събитие за медиите днес.

През тези пет години банката е кредитирала най-много проекти от малък и среден мащаб – 43% от всички, осигурявайки за тях 642 млн. евро. Следва сектор транспорт и телекомуникации, който е привлякъл 425 млн. евро от финансирането на ЕИБ, или 28%. На трето място са финансираните проекти в областта на водоснабдяване и градско развитие – 267 млн. евро, или 18%, а на четвърто – промишленост, услуги и земеделие, където са дадени 161 млн. евро (11% от общото финансиране).

Средствата, ангажирани от специализираното звено на ЕИБ – Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), през миналата година са в размер на 114 млн. евро. Те са били насочени към 8 проекта, които са привлекли 228 млн. евро под формата на инвестиции.

Така общо Групата на ЕИБ е осигурила в България финансиране в размер на 217 млн. евро през миналата година. По думите на Вазил Худак, вицепрезидент на ЕИБ, „финансирането на Групата на ЕИБ съставлява близо 0.4% от БВП на България през 2018 г., което е над средното ниво за ЕС“.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | проекти | финансиране | ЕИБ | ЕИФ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини